Kan een injectie in de rug mij helpen?

door | 1 aug 2017 | revalideren

Op 4 juli 2017 werd in het Journal of the American Medical Association (JAMA: een belangwekkend Amerikaans medisch wetenschappelijk tijdschrift) een interessant artikel geplaatst van een aantal Nederlandse onderzoekers.

Een onderzoek van VUmc, VU, ErasmusMC en de Nederlandse Vereniging van Anesthesiologie toonde aan dat het uitschakelen van de zenuw bij lage rugpijn niet beter werkt dan fysiotherapeutische oefeningen.

Voor de studie vergeleken de onderzoekers drie goed uitgevoerde onderzoeken met in totaal 681 patiënten met chronische lage rugklachten. Alle patiënten namen deel aan een drie maanden durend oefenprogramma. Binnen een week na de start van het oefenprogramma werd bij de helft van de patiënten ook gestart met het uitschakelen van de rugzenuw door de anesthesioloog (pijnpoli).

Geen verschil

Na drie maanden bleek er geen klinisch verschil te zijn in pijn of functie tussen de twee verschillende behandelgroepen. Conclusie: Hoewel het uitschakelen van de zenuw geen schadelijke  effecten heeft,  gaf het ook geen verlichting van de lage rugklachten en is dus niet beter dan oefen- of fysiotherapie.

Dit bevestigt onze werkwijze bij chronische rugklachten (lumbago, bekkenklachten en dergelijke). Er valt geen blijvende oplossing te verwachten van een zenuwinjectie wanneer het gaat om lage rugklachten.

Overbelaste zenuw

Veel mensen hebben het idee dat een hernia (voluit een hernia nuclei pulposi, oftewel HNP) in de lage rug ook op een directe manier rugpijn geeft. De directe gevolgen van een HNP in de lage rug vind je meestal niet in de rug , maar op specifieke plekken in de bil of een been. Er zit bij lage rugklachten meestal geen zenuw klem (zenuwbeklemming) maar er wordt door spieren op een zenuw gedrukt.

Dit kan je vaak beïnvloeden door verandering van houding, afwisselen van bewegen en door de spieren regelmatig rust te geven. Is dit bij jou ook het geval? Je kunt hiervoor aanwijzingen vinden wanneer pijn, doofheid of tintelingen niet altijd op dezelfde plek in je benen zitten.

Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met een fysiotherapeut bij jou in de buurt. Ben je daar al geweest en heb je onvoldoende baat gehad? Overweeg dan een verwijzing naar een revalidatiearts. Die kan meedenken over wat dan goed voor jezelf en voor je rug is.

Bron

  • JAMA. 2017 Jul 4;318(1):68-81. doi: 10.1001/jama.2017.7918
  • Samenvatting (Engelstalig).

 

 

Ik voelde me gehoord en serieus genomen. Ook werd me een spiegel voorgehouden betreft mijn eigen reactie op gebeurtenissen. Vooral de rust die ze uitstraalden en het vertrouwen dat het beter ging worden was erg fijn!

Wil je ook snel geholpen worden?

Spreekt het verhaal van ENRGY Revalidatie je aan? Meld je dan direct aan!

Meld je aan