Masseren doe ik eigenlijk heel weinig

door | 13 sep 2017 | revalideren

Wanneer ik vertel dat ik werk als fysiotherapeut in een revalidatiecentrum, krijg ik vaak vragen als: Wat kan je als fysiotherapeut nou doen? Ben je dan de hele dag aan het masseren? Helpt masseren bij revalideren?

Daar heb ik duidelijke antwoorden op. Eigenlijk masseer ik bijna nooit!

Als fysiotherapeut binnen ENRGY Revalidatie kan ik wel veel betekenen voor mensen met diverse klachten of aandoeningen. Zo behandelen wij mensen met rugklachten, HNP (hernia), reuma, chronische vermoeidheid of medisch onverklaarbare klachten, maar ook mensen met restklachten na een beroerte of kanker. Soms door te masseren maar meestal niet.

Je moet zelf aan de slag

Masseren helpt kortdurend, dit zou dus betekenen dat je elke keer weer gemasseerd zou moet worden om van de klachten af te komen. Dit heeft als gevolg dat je afhankelijk wordt van een behandelaar, terwijl het juist belangrijk is om je eigen mogelijkheden voor herstel in te zetten. Het gaat er ten slotte om dat je na het revalidatietraject op eigen benen kunt staan en voldoende vaardigheden hebt opgedaan die jijzelf kunt inzetten.

Bij een revalidatietraject binnen ENRGY Revalidatie zijn in elk geval drie disciplines betrokken: een revalidatiearts, een psycholoog en een fysiotherapeut. Het team werkt heel nauw samen, zowel onderling als met jou.

Als fysiotherapeut binnen dit team heb ik twee taken.

Samen met jou werk ik aan je fysieke problematiek door middel van fysieke trainingen. Hierbij gebruiken we regelmatig technieken en oefeningen die je zowel fysiek als mentaal ondersteunen.

Ten tweede geef ik coaching sessies. Hierbij wordt kennis opgedaan en overgedragen die er voor kan zorgen dat je na het revalidatietraject beter in staat bent om je eigen trainer of coach te zijn. Door deze combinatie word je dus niet alleen fysiek sterker, maar doe je ook nieuwe inzichten en vaardigheden op die je in jouw situatie (nu en in de toekomst!) kunt inzetten.

Hernieuwde energie

Zo kwam een mevrouw bij ons revalideren die een jaar lang rondliep met klachten over haar hoofd en nek. De klachten waren ontstaan na een ongeval. Ze kon zich moeilijk concentreren, was overgevoelig voor licht en geluid, kon haar werk niet meer uitvoeren en was lichamelijk uitgeput. De revalidatiearts stelde samen met haar een indicatie voor een behandeling die bestond uit gesprekken met de psycholoog en fysiotherapie (met mij dus).

Al na de eerste behandeling bleek dat zij lichamelijk niet altijd in staat was een uur lang met mij aan de slag te gaan. Daarom besloten we de helft van een sessie te besteden aan trainen en de andere helft aan coaching. Ze merkte al gauw dat door de informatie en inzichten die ze kreeg, ze meer grip kreeg op haar situatie. Ze kon situaties in haar dagelijks leven beter inschatten en hier naar handelen. Het gevolg was dat ze minder overprikkeld werd, waardoor ze beter in haar vel kwam te zitten, meer energie kreeg en zo vervolgens lichamelijk verder kon herstellen. De trainingen konden geleidelijk worden uitgebouwd.

Door een combinatie van coaching en fysieke training kon zij meer resultaat boeken en hebben wij samen het meeste uit haar revalidatietraject kunnen halen. Zonder ook maar één keer te masseren!

Bram Brens, 
fysiotherapeut bij ENRGY Revalidatie
Lees hier meer over Bram

 

Tijdens de fysio afspraken merk je duidelijk dat er een integrale aanpak is, de dingen die je vertelt tijdens de psycho educatie komen ook weer aan bod tijdens de trainingen en vice versa. Mede hierdoor heb ik het gevoel dat alle ogen de juiste kant opstaan zodat ik het meeste uit mijn traject kan halen

Wil je ook snel geholpen worden?

Spreekt het verhaal van ENRGY Revalidatie je aan? Meld je dan direct aan!

Meld je aan