Doelen stellen, de dokter zegt en de patiënt doet?

door | jul 1, 2017 | revalideren

In een eerdere blogpost (Medisch specialistische revalidatie bij ENRGY Revalidatie) heb ik gesproken over interdisciplinaire samenwerking, een duur woord voor “we werken niet naast elkaar maar met elkaar”.

Dat “met elkaar werken” geldt niet alleen voor het behandelteam maar ook voor de samenwerking met jou als patiënt. Zo heb je in een behandeltraject volop inspraak in de doelen. Doelen stellen we samen met je op aan de hand van je mogelijkheden en je ambities. Halverwege de behandeling evalueren we ze en stellen we ze eventueel bij. Dit bijstellen kán zijn dat de ambitie iets lager wordt omdat het lijf minder (snel) wil herstellen. Vaker gebeurt het juist dat doelen naar boven toe worden bijgesteld, omdat de mogelijkheden groter blijken dan aanvankelijk door de cliënt ingeschat. Dat zijn mooie momenten!

Verandering

Doelen veranderen soms ook op een heel andere manier. Als jouw omstandigheden in de eerste helft van de behandeling wijzigen, kan dit betekenen dat jouw doelen ook veranderen.

Zo heeft een jonge vrouw die bij ons binnenkwam met langdurige rugklachten recent haar behandeling afgerond. Bij de start zat ze al meer dan een half jaar thuis, zij had zich ziek moeten melden omdat de klachten te hevig waren om volop aan het werk te kunnen. Ze sliep slecht en stond  ’s ochtends met veel pijn op. Ze had dan tijd nodig om een beetje op gang te komen, en daarna moest ze nog ruim een uur met het openbaar vervoer naar haar werk. Ze had een kantoorfunctie, maar ook deze was fors belastend voor haar rug.

Ze kon dit misschien een paar dagen volhouden, maar een hele week was niet te doen. Zeker niet omdat ze ook nog veel mantelzorg taken voor haar zieke moeder op zich moest nemen. Alle reden dus om aan de slag te gaan met een revalidatiebehandeling bij ENRGY Revalidatie.

Nu deed  zich rondom haar moeder een forse verslechtering voor waardoor de moeder niet langer thuis kon wonen; zij werd in een verpleeghuis opgenomen. Naast alle verdriet dit met zich meebracht,  voelde de jonge vrouw na enige tijd ook de mogelijkheid  om eens te kijken hoe zij de vrijgekomen tijd voor haar zinvol kon gaan vullen. Het was eigenlijk al jaren geleden dat ze echte “me-time” kon hebben. Het samen met haar zoeken en vinden van een mooie invulling is gestart.

Energie

Samen met deze cliënte zijn we een “boodschappenlijstje” gaan opstellen: waar krijg jij energie van en wat moet je (weer) kunnen om daarmee aan te gaan? Deze doelenlijst was duidelijk anders dan de eerst opgestelde doelen. Inmiddels zijn de pijnklachten minder, is de behandeling afgerond en is zij actief in het vrijwilligerswerk, wat haar dusdanig veel waarde geeft, dat ze nu overweegt om in de toekomst minder te gaan werken in haar kantoorfunctie.

In vrijwel ieder behandeltraject doen zich veranderingen voor, waardoor we doelen moeten bijstellen. Bij ons is het gelukkig áltijd mogelijk om gedurende de behandeling jouw doelen aan te passen aan jouw mogelijkheden en wensen!

Ik voelde me gehoord en serieus genomen. Ook werd me een spiegel voorgehouden betreft mijn eigen reactie op gebeurtenissen. Vooral de rust die ze uitstraalden en het vertrouwen dat het beter ging worden was erg fijn!

Wil je ook snel geholpen worden?

Spreekt het verhaal van ENRGY Revalidatie je aan? Meld je dan direct aan!

Meld je aan